Strona główna
ZenThonic
Składniki ZenThonic
Bioenergia w ZenThonic
Glutation w ZenThonic
Opinie o ZenThonic
Historia mangostanu
Owoc bogów - mangostan
Ksantony w mangostanie
Mangostan a wartość ORAC
Działanie lecznicze
Autyzm a mangostan
Zastosowanie med. ludowej
Lekarze i naukowcy
Aktywność biologiczna
Wolne rodniki
Antyoksydanty
CaliVita International
Jak kupić
|
ZENTHONIC-MANGOSTAN-GLUTATION-OCHRONA KOMÓRKI, KONCENTRACJA, WŁAŚCIWOŚCI ODTRUWAJĄCE, TRAWIENIE
Glutation - "enzym młodości" zawarty w świeżych owocach w ZenThonic współuczestniczy w odtruwaniu organizmu, ma zdolność wiązania amoniaku, który może hamować funkcje intelektualne mózgu i przekształca go w związek buforowy - glutaminę. Przede wszystkim działa jak substancja energetyczna dla mózgu. Glutation to silny antyoksydant, który jest obecny w każdej komórce ustroju. Niedobór kwasu glutaminowego może zatem prowadzić do spadku glutationu. Glutation odpowiedzialny jest za pobudzanie hormonu wzrostu, ma wpływ na zdolności intelektualne (IQ), z powodzeniem stosowany u dzieci z zaburzeniami psychicznymi oraz w schizofrenii (schizofrenia) i otępienia starczego. Stosowany też do wspomagania leczenia alkoholizmu, skraca czas gojenia ran i oparzeń. Glutation podawano też chorym po zabiegu szpiku kostnego, co znacznie skróciło okres rekonwalescencji oraz obniżyło ryzyko infekcji. Obecność w diecie kwasu glutaminowego wpływa na wytwarzanie glutationu, a ten zwiększa obwód mięśni u zdrowych osób uprawiających sport. Powstały w organizmie z kwasu glutaminowego glutation nazywany jest "aminokwasem młodości".
Wykazano silne jego działania antyoksydacyjne, niszczące wolne rodniki, dzięki czemu może zapobiegać powstawaniu raka, chroni przed skutkami promieniowania radioaktywnego ( w radioterapii), przed toksycznym działaniem papierosów czy alkoholu.
Glutation opóźnia efekty starzenia się układu odpornościowego, stymuluje białe ciałka krwi do wytwarzania substancji ograniczających zakażenie i stany zapalne, przy czym wykazano, iż aktywniejsze działanie zauważono u osób starszych niż młodych. Pobudza "zmęczony" wiekiem układ odpornościowy.
Glutation pomaga w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza rakowi wątroby. Wspomaga odtruwanie wątroby z metali ciężkich i leków farmakologicznych. Chroni przed skutkami promieniowania jonizującego - chroni przed smogiem elektronicznym (komórki, telewizor, komputer) oraz w radioterapii. Stosuje się go również we wspomaganiu leczenia alergii, zaćmy, zapalenia stawów, cukrzycy i hipoglikemii. Naturalnym źródłem są surowe świeże owoce, warzywa i surowe mięso. Gotowanie niszczy kwas glutaminowy oraz glutation. Dlatego też, produkty CaliVita wytwarzane są w procesie liofilizacji, a nie pasteryzacji.
Z wiekiem obserwuje się stopniowy spadek glutationu. W rezultacie obniża się siła i wydolność mięśni, wiotczeje skóra oraz zaczyna pojawiać się otyłość i problemy w sferze seksualnej.
Warto więc wykorzystać naturalne substancje odżywcze by zapewnić organizmowi odpowiedni poziom glutationu. Jest to skuteczny i bezpieczny sposób, by poprawić ogólną kondycję psychofizyczną organizmu, oraz spowolnić proces starzenia.
|