Mangostan - Owoc Bogów - Królowa wszelkich owoców - GARCINIA MANGOSTANA.
Pierwsze promienie słoneczne zaczynają padać na tropikalne lasy południowej Azji, powoli ustępuje mgła. Jest jeszcze wcześnie, ale pobliskie wioski i miasteczka już tętnią życiem - tu i ówdzie słychać hałas ulicznych przekupniów i handlarzy. Na pozór wszystko wygląda tak samo, ale ten dzień różni się od wszystkich innych...
W powietrzu można wyczuć podniecenie. W tej tropikalnej części świata, większość owoców i warzyw jest dostępna przez cały rok, ale tego dnia w sklepach i marketach pojawia się "coś innego"...
Takie wydarzenie ma miejsce tylko dwa razy do roku. Jest to okres zbiorów wyjątkowego owocu, uważanego za "Królą Owoców"
Od wielu pokoleń mangostan był i jest ceniony przez mieszkańców południowej Azji. Według starożytnej legendy, Budda przemierzając tropikalne dżungle, zauważył ten owoc i spróbował go. Kiedy odczuł jego dobroczynny wpływ, pobłogosławił mangostan i podarował go ludziom, jako dar niebios, dar od Bogów. To dlatego owoc ten jest postrzegany przez Azjatów jako jeden z najbardziej świętych i cennych owoców.
Królowa Viktoria po skosztowaniu mangostanu zaoferowała tytuł szlachecki każdemu, komu uda się przywieść świeże sadzonki tej rośliny do Europy i nazwała mangostan Królową wszystkich owoców.
Pochodzenie
Miejsce pochodzenia mangostanu jest nieznane, lecz przypuszcza się, że moą to być Wyspy Sundajskie i Moluki: nadal istnieją dzikie drzewa w lsch Kemaman, Malaya. Nikt dokładnie nie wie, gdzie i kiedy po raz pierwszy uprawiano mangostan. Słynny botanik, Julia F. Mormon przypuszcza, ze pochodzi on z Wysp Sudajskich i Moluków. Dzikie drzewa mangostanu znajdują się równięż w lasach MalaYa. Niektórzy eksperci twierdzą, że po raz pierwszy udomowiono te drzewa w Tajlandii lub Burmie.
W XIX wieku, botanicy przywieżli jego nasiona do Europy i Ameryki. Próbowano uprawiać drzewa w Afryce, na Karaibach i Ameryce Środkowej.
Mangostan jest praktycznie nieznany w Ameryce Północnej i Europie co jest zrozumiałe, ze względu na panujący tam odmienny klimat. Sadzonki są trudne w rozmnażaniu i wrażliwe na temperatury.
Rośliny te uważa się za "ultratropikalne" i wrażliwe - nie tolerują temperatury poniżej 4,44 °C, ani powyżej 37,78 °C. Sadzonki giną w temperaturze 7,22 °C.
W Azji, dla ludzi żyjących w dziewiczych lasach, jest to najcenniejszy owoc, często nazywany "Owocem Bogów".
|