| Sklep | Atesty | Moje serwisy | O mnie | Kontakt |

Strona główna

ZenThonic

Składniki ZenThonic

Bioenergia w ZenThonic

Glutation w ZenThonic

Opinie o ZenThonic

Historia mangostanu

Owoc bogów - mangostan

Ksantony w mangostanie

Mangostan a wartość ORAC

Działanie lecznicze

Autyzm a mangostan

Zastosowanie med. ludowej

Lekarze i naukowcy

Aktywność biologiczna

Wolne rodniki

Antyoksydanty

CaliVita International

Jak kupić

Ksantony to aktywne fenole roślinne, uznane za najpotężniejsze antyoksydanty znane w świecie przyrody.


Ostatnie badania przeprowadzone w środowisku naukowym potwierdzają trend poświęcenia większej uwagi roślinom egzotyczntm. Dlaczego? Z powodu fascynujących, biologicznie aktywnych właściwości zawartych w nich składników zwanych ksantonami.

[Rozmiar: 71180 bajtów] Spośród ponad 200 poznanych obecnie ksantonów występujących w środowisku naturalnym, około 40 znajduje się w owocu mangostanu, czyniąc go jednym z najbardziej bogatych w ksantony źródeł na świecie.

Tylko sześć z ksantonów przestudiowano dogłębnie. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, dlaczego mangostan działa na tak rozmaite stany fizyczne, wiemy jednak, że jest to związane z potężnym bogactwem ksantonów.

Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a kiedy występują razem, działają synergicznie, wspierając zdrowie całego organizmu.

Liczne badania naukowe potwierdzają tezę, że skoncentrowana dawka pochodzących z mangostanu ksantonów jest źródłem jego wielorakich korzyści zdrowotnych.

Ksantony w mangostanie:

  • 1,3, 6,7 - czterohydroksyksanton
  • 2,4, 5 - trihydroksy-1-metoksyksanton
  • 1,2, 3,4, 5,8 -tetraoxygenated xanthone
  • 3 - methylbut - 2 - enyl xanthone
  • Garcinone A, B, C, D, E
  • Gartanina
  • 8-deoxygartanina
  • 5,9 - dwuhydroksy - 2,2 - dwumetylo - 8 -metoksy- 7
  • Kalabaksanton
  • Demetylokalabaksanton
  • Isomangostin 1
  • I-izomangostyna
  • 3-izomangostyna
  • uwodniona 1-izomangostyna
  • BR - ksanton - A
  • 2,3, 4,6 - pięciohydroksybenzofenon (malakuryna)
  • Alfa mangostyna
  • Beta mangostyna
  • Mangostanol
  • Mangostanol
  • Garcimangoson A, B, C
  • Ksantony mangostenonu A

Ksantony posiadają liczne właściwości bioaktywne. Kilka przeprowadzonych doświadczeń labolatoryjnych wykazało oddziaływanie ksantonów na różne gatunki bakterii, jak np. Staphylococcus aureus, Interoccocci, Salmonella, Helicobakter pylori oraz Enterococci.

Utlenianie cholesterolu krążącego w lipoproteinach o niskiej gęstości (LDL) jest pierwszym krokiem w tworzeniu się płytki miażdżycowej. Jest to podstawową przyczyną zawałów mięśnia sercowego oraz udarów mózgu. Badanie in vitro przeprowadzone przez jednego z australijskich kardiologów wykazało, że alfa - mangostyna , jeden z ksantonów mangostanu hamuje utlenianie LDL.

W innym badaniu okazało się, że gamma - mangostyna wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne niż witamina E, która jest uznawana za jeden z ważniejszych antyoksydantów. Wyniki kolejnych doświadczeń przeprowadzonych w Singapurze wykazały, że spośród 27 badanych owoców, działanie antyoksydacyjne mangostanu jest jednym z najbardziej skutecznych.

W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Wydaje się również (na podstawie ograniczonych danych), że składniki występujące w znacznych ilościach w mangostanie mogą hamować szkodliwe enzymy COX1 i COX2 oraz mogą również wywoływać zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę) w nieprawidłowych komórkach (Ho 2002).

Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a występując razem działają synergicznie wspierając zdrowie całego organizmu. Ksantony są przedmiotem badań pod kątem wielu właściwości leczniczych tj: stabilizacja flory bakteryjnej, utrzymywanie sprawności układu odpornościowego, elastyczności stawów, pozytywnego wpływu na stan psychiczny...

Polifenole i katechiny to silne antyoksydanty i czynniki antynowotworowe. Polisacharydy odpowiedzialne są za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu. Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowy przebieg przemiany materii i energii w organizmie

W niektórych regionach świata popularność mangostanu jest tak duża, że często określa się go mianem "nektar bogów"

Nasuwa się więc prosty wniosek: Mangostan powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego człowieka !

|| Gronkowiec || Noni - zachowaj zdrowie || Odchudzanie || Oczyszczanie organizmu || Nowotwór || Sklep natura ||